Stem vinden

door Catrien Posthumus Meyjes

Waarom zou je je stem vinden?

Waarom zou je gaan zingen?

Waarom zou je stem willen geven?

Iemand zei eens tegen mij: “Als ik zing, dan gaat er iets in mij stromen” en “als er iets in mij blokkeert, dan doet mijn stem het ook niet goed.”

Je stem is het meest dichtbij liggende muziekinstrument dat er is. Het vertegenwoordigt jezelf, je kan jezelf door te zingen versterken. Het is best eng en het kan ongemakkelijk voelen om te zingen. Praten, schilderen, schrijven kan veiliger voelen.

En toch… ook zingen kan weldadig veilig voelen. Samen in een klank van een lied zijn, tegelijk ademen, de tekst al zingend beleven. Zingen kan een diep geluksgevoel oproepen of rust brengen. Een glimlach naar de overkant, waar iemand precies dezelfde tekstvergissing maakt als jij: het kan bevrijdend voelen. Of lol maken terwijl je al bewegend aan het zingen bent. Rare bewegingen maken en tegelijkertijd klanken uitstoten. En dat mag allemaal bij zingen: plezier hebben, bewegen, fouten maken, je in een klank thuis voelen.

Dit willen we met elkaar gaan doen in een zangactiviteit van de VPSG op woensdagochtend 20 maart in Utrecht.

We gaan geen moeilijke liederen zingen, wel hele mooie. Maori-liederen, waarin je de wijsheid van dit oervolk terug hoort. Liederen uit Taizé, waarin je weg kan zinken door ze almaar te herhalen. En grappige Nederlandse canons.

In afwisseling met het samen zingen doen we een meditatie rond het Latifa-gebed. Latifa betekent letterlijk: subtiel. Het latifa-gebed is een subtiele vorm van mediteren, waarbij je 7 plekken aanraakt op je lijf en in je gevoelsleven. Het gaat dan over bestaan, verlangen, hopen, vertrouwen, loslaten, liefhebben en bereid zijn. We proberen zo te werken dat iedereen zich prettig voelt. Je hoeft niks moeilijks. Je komt gewoon om  je Stem te Vinden.

Beetje zin gekregen? Stop er nog wat zin bij en meld je aan voor de Pilotdag “Stem vinden” in het Graalhuis in Utrecht op woensdagochtend 20 maart. Het kost € 10,- en wordt geleid door Judith van der Werf en Catrien Posthumus Meyjes.

Voor meer info en aanmelden, zie https://vpsg.nl/wat-we-doen/nieuws/20-maart-pilot-stem-vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *